‘Rotterdam! Ál die handjes in de lucht!’, roept dj Armin van Buuren door de tram

Van privéjet naar RET-tram. Het was op maandagmiddag realiteit voor drie van de meest succesvolle dj’s van Nederland: Armin van Buuren (47), Joris Voorn (46) en Ferry Corsten (50) bundelden de krachten om Van Buurens festival A State of Trance te promoten. Voor het eerst sinds 2015 vindt het festival namelijk niet plaats in de jaarbeurs in Utrecht, maar in Ahoy, op 23 en 24 februari.

En dus reed er een bestickerde tram met beslagen ruiten, een verbazingwekkend goed geluidssysteem en 125 uitzinnige fans een middag lang door de havenstad. Al vertrok de tram wat later: Voorns vlucht uit India had vertraging, waardoor Corsten zich na afloop weer moest haasten om zijn vlucht naar Nieuw-Zeeland te halen. Ach ja.

Al 23 jaar host Van Buuren de wekelijkse radioshow A State of Trance, een van de best beluisterde radioshows ter wereld: uitgezonden op meer dan 100 radiostations ter wereld in 84 landen, met meer dan 30 miljoen wekelijkse luisteraars. Bijzonder is dat trance, elektronische muziek met veel melodielijnen en een hoog tempo, na twintig jaar een keiharde comeback maakt. „Trance is helemaal terug. Dat is voor mij wel bizar”, vertelt Van Buuren voor we de tram in stappen. Dat blijkt: de tram is gevuld met twintigers.

Technolegende

Achter in de naar energydrank geurende tram staat de dj-booth. Corsten warmt op, waarna Van Buuren, voor de eerste keer ooit, rug aan rug met technolegende Voorn de decks bedient. Dat werkt als een tram: de clashes tussen snoeiharde techno en Van Buurens melodieuze trance knallen de tramdeuren uit hun voegen. „Rotterdam! Ál die hándjes in de lucht!”, roept Van Buuren al klappend door de microfoon. De helft van het uitzinnige publiek valt omver. „Of beter: eentje in de lucht en de ander om je vast te houden.” Rotterdamse tramrails is roestig.

Helemaal voorin staan trancefans Remco (46) en Geert (28). Geert is gehuld in een Armin van Buuren-shirt en is vandaag speciaal eerder weggegaan van zijn werk als constructeur. Sinds zijn achttiende heeft hij nog nooit een editie van A State of Trance gemist. „Het is moeilijk uitleggen wat trance nou zo vet maakt, mijn vrienden verklaren me voor gek. Maar ik vind het heerlijk – en de mensen zijn allemaal zo gezellig. Het is echt een community.” Geert heeft Remco (46) vandaag pas ontmoet, een grote man in een roze jas. Hij is fan van het eerste uur. „Ik heb gewoon naar het management gemaild, en toen mocht ik erbij zijn. Geweldig toch? Dit is ook goede promo voor Rotterdam. Het had van mij nog de hele avond mogen duren, het liefst ergens in een club. Zoals in de Now&Wow van twintig jaar geleden.”

Mindfulness

Met een dagprogramma vol workshops en paneltalks hoopt Van Buuren met zijn festival een soort Rotterdamse versie van het Amsterdam Dance Event (ADE) te creëren. „Dit is een langetermijninvestering, een meerjarenplan.” Op het festival zullen ook mindfulnesstrainingen gegeven worden. Sinds de coronacrisis doet Van Buuren namelijk zelf iedere dag aan mindfulness. Toen het leven op slot ging, vond hij dat zo fijn dat hij bijna was gestopt met optreden. „Ik had de keus al gemaakt.” Hij wilde meer met zijn gezin zijn, meer genieten van het burgerlijke leven. Zijn liefde voor muziek bleek echter te sterk – hij leeft nu veel bewuster, en neemt lang niet alles aan. „Mijn kinderen verdienen een papa.”

Rond een uurtje of vijf is de tram weer terug op het Wilhelminaplein. De volgende groep fans staat alweer klaar – de tram zal nog twee keer rijden vandaag. Al is het zonder Van Buuren; die moet z’n kinderen van school halen.

https://www.youtube.com/watch?v=NmxEcrIqlPs